Hlavné jedlá
Vyprážaný kapor v trojobale
Klasický vyprážaný kapor v trojobale je neodmysliteľnou súčasťou štedrovečernej večere. Chrumkavý zvonka, šťavnatý zvnútra a nádherne voňavý – presne tak, ako ho pripravovali naše mamy a babičky.
Rýchly prehľad
Príprava20 min
Pečenie/varenie15 min
Porcie4
Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Postup
- 1Kapor je najlepší čerstvý. Filety alebo podkovičky opláchnite, osušte papierovou utierkou a osoľte z oboch strán. Nechajte 10 minút odležať, aby soľ prenikla do mäsa.
- 2Kapor chutí ešte lepšie, ak naň pokvapkáte pár kvapiek citrónovej šťavy. Pridajte aj čierne korenie podľa chuti.
- 3V troch miskách si pripravte klasický trojobal: do prvej múku (môžete pridať trošku papriky), do druhej rozšľahané vajcia a do tretej strúhanku.
- 4Kus kapra najskôr obaľte v múke, potom dôkladne vo vajíčku a nakoniec v strúhanke. Obal by mal byť rovnomerný a dobre prilepený.
- 5V panvici alebo hrnci rozohrejte dostatok oleja. Kapra vyprážajte 3–4 minúty z každej strany na strednom ohni, kým nie je strúhanka krásne zlatistá a chrumkavá.
- 6Po vysmažení nechajte kapra odkvapkať na papierovej utierke, aby sa odstránil prebytočný olej.
- 7Podávajte horúci, ideálne so sviatočným zemiakovým šalátom, varenými zemiakmi alebo domácou majonézou.
Ingrediencie
- 1 kapor (1,5–2 kg) alebo 8 filetných rezov
- 150 g hladkej múky
- 3 vajcia
- 200 g strúhanky
- soľ podľa chuti
- čierne korenie podľa chuti
- 1 citrón
- olej na vyprážanie
- voliteľné: štipka sladkej papriky do múky