Prílohy

Tradičný majonézový zemiakový šalát

Klasický vianočný zemiakový šalát s majonézou, hráškom a koreňovou zeleninou, ktorý na Štedrý večer nechýba na žiadnom slovenskom stole. Krémový, lahodný a dokonale vyvážený ako od mamy.

Rýchly prehľad

Príprava35 min
Pečenie/varenie25 min
Porcie8

Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Tradičný majonézový zemiakový šalát

Postup

  1. 1Zemiaky uvarte v šupke do mäkka, nechajte úplne vychladnúť a ošúpte. Nakrájajte na stredne veľké kocky.
  2. 2Mrkvu, petržlen a zeler uvarte v osolenej vode do mäkka, potom nakrájajte najemno.
  3. 3Uhorky nakrájajte na malé kocky, hrášok sceďte a cibuľu (ak ju používate) nasekajte nadrobno.
  4. 4V veľkej mise zmiešajte zemiaky, zeleninu, hrášok, uhorky a cibuľu.
  5. 5Primiešajte majonézu a horčicu. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou, korením a trochou uhorkovej šťavy.
  6. 6Šalát nechajte minimálne 1 hodinu odležať v chladničke, ideálne však cez noc, aby sa chute spojili.
  7. 7Podávajte ako tradičnú štedrovečernú prílohu k vyprážanému kaprovi či rezňom.

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov v šupke
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/3 malého zeleru
  • 4–5 nakladaných uhoriek
  • 150 g sterilizovaného hrášku
  • 250 g majonézy
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 1 malá cibuľa (voliteľné)
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • šťava z uhoriek podľa chuti (na dochutenie)