Prílohy
Tradičný majonézový zemiakový šalát
Klasický vianočný zemiakový šalát s majonézou, hráškom a koreňovou zeleninou, ktorý na Štedrý večer nechýba na žiadnom slovenskom stole. Krémový, lahodný a dokonale vyvážený ako od mamy.
Rýchly prehľad
Príprava35 min
Pečenie/varenie25 min
Porcie8
Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Postup
- 1Zemiaky uvarte v šupke do mäkka, nechajte úplne vychladnúť a ošúpte. Nakrájajte na stredne veľké kocky.
- 2Mrkvu, petržlen a zeler uvarte v osolenej vode do mäkka, potom nakrájajte najemno.
- 3Uhorky nakrájajte na malé kocky, hrášok sceďte a cibuľu (ak ju používate) nasekajte nadrobno.
- 4V veľkej mise zmiešajte zemiaky, zeleninu, hrášok, uhorky a cibuľu.
- 5Primiešajte majonézu a horčicu. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou, korením a trochou uhorkovej šťavy.
- 6Šalát nechajte minimálne 1 hodinu odležať v chladničke, ideálne však cez noc, aby sa chute spojili.
- 7Podávajte ako tradičnú štedrovečernú prílohu k vyprážanému kaprovi či rezňom.
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov v šupke
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/3 malého zeleru
- 4–5 nakladaných uhoriek
- 150 g sterilizovaného hrášku
- 250 g majonézy
- 1 PL plnotučnej horčice
- 1 malá cibuľa (voliteľné)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- šťava z uhoriek podľa chuti (na dochutenie)