Polievky

Tradičná slovenská vianočná kapustnica

Vianočná kapustnica, ktorá rozvonia celý dom svojou omamnou vôňou kapusty, húb a údeného mäsa. Tradičný recept ako od starej mamy, ktorý nesmie chýbať na žiadnom štedrovečernom stole.

Rýchly prehľad

Príprava25 min
Pečenie/varenie75 min
Porcie6

Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Tradičná slovenská vianočná kapustnica

Postup

  1. 1Sušené huby prepláchnite a namočte na 20 minút do teplej vody.
  2. 2Údené mäso dajte variť do 1,5 l vody a varte 45 minút, kým nezmäkne. Vyberte a nakrájajte, vývar ponechajte.
  3. 3Na masti opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte klobásu na kolieska a krátko opečte.
  4. 4Primiešajte mletú papriku a hneď pridajte kyslú kapustu, huby (aj s vodou, v ktorej sa lúhovali), koreniny a vývar z údeného mäsa.
  5. 5Varte 30 minút, následne vložte nakrájané údené mäso a podľa chuti prisolte.
  6. 6Voliteľne pridajte smotanu na zjemnenie a nechajte ešte 5 minút prevrieť.
  7. 7Podávajte s chlebom alebo vianočnou vianočkou podľa tradície.

Ingrediencie

  • 800 g kyslej kapusty (ideálne aj s nálevom)
  • 300 g údeného mäsa (koleno alebo bôčik)
  • 150 g údenej klobásy
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 40 g sušených húb
  • 1,5 l vody alebo vývaru
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 1 PL bravčovej masti
  • 2 bobkové listy
  • 4 guľky nového korenia
  • 6 guľôčok čierneho korenia
  • soľ podľa chuti
  • voliteľné: 150 ml smotany na zjemnenie