Polievky
Tradičná slovenská vianočná kapustnica
Vianočná kapustnica, ktorá rozvonia celý dom svojou omamnou vôňou kapusty, húb a údeného mäsa. Tradičný recept ako od starej mamy, ktorý nesmie chýbať na žiadnom štedrovečernom stole.
Rýchly prehľad
Príprava25 min
Pečenie/varenie75 min
Porcie6
Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Postup
- 1Sušené huby prepláchnite a namočte na 20 minút do teplej vody.
- 2Údené mäso dajte variť do 1,5 l vody a varte 45 minút, kým nezmäkne. Vyberte a nakrájajte, vývar ponechajte.
- 3Na masti opražte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte klobásu na kolieska a krátko opečte.
- 4Primiešajte mletú papriku a hneď pridajte kyslú kapustu, huby (aj s vodou, v ktorej sa lúhovali), koreniny a vývar z údeného mäsa.
- 5Varte 30 minút, následne vložte nakrájané údené mäso a podľa chuti prisolte.
- 6Voliteľne pridajte smotanu na zjemnenie a nechajte ešte 5 minút prevrieť.
- 7Podávajte s chlebom alebo vianočnou vianočkou podľa tradície.
Ingrediencie
- 800 g kyslej kapusty (ideálne aj s nálevom)
- 300 g údeného mäsa (koleno alebo bôčik)
- 150 g údenej klobásy
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 40 g sušených húb
- 1,5 l vody alebo vývaru
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1 PL bravčovej masti
- 2 bobkové listy
- 4 guľky nového korenia
- 6 guľôčok čierneho korenia
- soľ podľa chuti
- voliteľné: 150 ml smotany na zjemnenie