Hlavné jedlá
Pečený kapor
Šťavnatý pečený kapor s voňavými bylinkami a maslom, ktorý jemne skaramelizuje v rúre. Jednoduchý a tradičný vianočný recept, ktorý poteší každého milovníka rýb.
Rýchly prehľad
Príprava15 min
Pečenie/varenie35 min
Porcie4
Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Postup
- 1Rúru predhrejte na 190 °C.
- 2Kapor alebo filety opláchnite, osušte a osoľte z oboch strán. Posypte korením a paprikou.
- 3Plech alebo zapekaciu misu vymažte olejom. Cibuľu nakrájajte na kolieska a rozložte na dno.
- 4Na kapra položte tenké plátky citróna a pár kúskov masla. Cesnak prelisujte a jemne votrite do mäsa.
- 5Pečte približne 30–35 minút, kým je mäso mäkké a povrch jemne zapečený. Počas pečenia môžete poliať výpekom.
- 6Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s vianočným zemiakovým šalátom alebo zemiakmi.
Ingrediencie
- 1 celý kapor (1,5–2 kg) alebo 4 väčšie filety
- 3 PL masla
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 citrón
- 1 ČL mletej papriky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 cibuľa
- 2 PL oleja