Polievky
Varená rybia polievka z kapra
Klasická vianočná rybia polievka z kapra, ktorá nádherne vonia po zelenine, masle a čerstvom kaprovi. Jemná, poctivá a pritom jednoduchá – presne taká, akú si pamätáme zo štedrovečerných večerí u babičky.
Rýchly prehľad
Príprava20 min
Pečenie/varenie40 min
Porcie6
Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Postup
- 1Kapor je základ dobrej polievky. Hlavu, chrbát a plutvy dôkladne opláchnite, vložte do hrnca a zalejte asi 1,5 litrom studenej vody. Pomaly priveďte k varu a zbierajte penu, aby bol vývar čistý.
- 2Pridajte celú cibuľu, bobkový list a korenie. Varíme 25–30 minút na miernom ohni, aby sa vývar krásne vyvaril z kostí.
- 3Medzitým si očistite mrkvu, petržlen a zeler. Nakrájajte ich na malé kúsky alebo kolieska.
- 4Keď je vývar hotový, sceďte ho cez jemné sitko. Mäso z kapra oberte z kostí, nakrájajte na drobné kúsky a odložte bokom.
- 5V čistom hrnci rozpustite maslo, pridajte papriku a krátko premiešajte – aby sa rozvoňala. Ihneď pridajte nakrájanú zeleninu a zalejte rybím vývarom.
- 6Varte 12–15 minút, kým zelenina nezmäkne. Ak chcete jemnú kyselkavú chuť, pridajte v tejto fáze paradajku alebo trošku pretlaku.
- 7Do hotovej polievky vložte obraté rybie mäso a krátko prehrejte. Podľa chuti osoľte.
- 8Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou. Polievka chutí najlepšie horúca, podávaná v sprievode domácej vianočky alebo bieleho pečiva.
Ingrediencie
- 500 g kapra (hlava, chrbtová kosť, plutvy + kúsok mäsa)
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1/4 menšieho zeleru
- 1 veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 6 guľôčok čierneho korenia
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 PL masla alebo oleja
- soľ podľa chuti
- čerstvá petržlenová vňať
- voliteľné: 1 menšia paradajka alebo lyžica paradajkového pretlaku (pre jemnú kyselkavosť)