Polievky

Varená rybia polievka z kapra

Klasická vianočná rybia polievka z kapra, ktorá nádherne vonia po zelenine, masle a čerstvom kaprovi. Jemná, poctivá a pritom jednoduchá – presne taká, akú si pamätáme zo štedrovečerných večerí u babičky.

Rýchly prehľad

Príprava20 min
Pečenie/varenie40 min
Porcie6

Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Varená rybia polievka z kapra

Postup

  1. 1Kapor je základ dobrej polievky. Hlavu, chrbát a plutvy dôkladne opláchnite, vložte do hrnca a zalejte asi 1,5 litrom studenej vody. Pomaly priveďte k varu a zbierajte penu, aby bol vývar čistý.
  2. 2Pridajte celú cibuľu, bobkový list a korenie. Varíme 25–30 minút na miernom ohni, aby sa vývar krásne vyvaril z kostí.
  3. 3Medzitým si očistite mrkvu, petržlen a zeler. Nakrájajte ich na malé kúsky alebo kolieska.
  4. 4Keď je vývar hotový, sceďte ho cez jemné sitko. Mäso z kapra oberte z kostí, nakrájajte na drobné kúsky a odložte bokom.
  5. 5V čistom hrnci rozpustite maslo, pridajte papriku a krátko premiešajte – aby sa rozvoňala. Ihneď pridajte nakrájanú zeleninu a zalejte rybím vývarom.
  6. 6Varte 12–15 minút, kým zelenina nezmäkne. Ak chcete jemnú kyselkavú chuť, pridajte v tejto fáze paradajku alebo trošku pretlaku.
  7. 7Do hotovej polievky vložte obraté rybie mäso a krátko prehrejte. Podľa chuti osoľte.
  8. 8Pred podávaním posypte čerstvou petržlenovou vňaťou. Polievka chutí najlepšie horúca, podávaná v sprievode domácej vianočky alebo bieleho pečiva.

Ingrediencie

  • 500 g kapra (hlava, chrbtová kosť, plutvy + kúsok mäsa)
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 menšieho zeleru
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 6 guľôčok čierneho korenia
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 PL masla alebo oleja
  • soľ podľa chuti
  • čerstvá petržlenová vňať
  • voliteľné: 1 menšia paradajka alebo lyžica paradajkového pretlaku (pre jemnú kyselkavosť)