Polievky
Biela kapustnica so sušenými slivkami
Jemná vianočná biela kapustnica bez papriky, plná kapusty, sušených sliviek a smotany. Nádherne krémová polievka, ktorá patrí k tradičným štedrovečerným jedlám v mnohých slovenských rodinách.
Rýchly prehľad
Príprava20 min
Pečenie/varenie60 min
Porcie6
Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Postup
- 1Údené mäso vložte do hrnca, zalejte 1,5 l vody a varte približne 40 minút domäkka. Mäso vyberte, nakrájajte a vývar ponechajte.
- 2K vývaru pridajte kyslú kapustu aj s časťou nálevu, celé korenie, bobkový list a varte 20 minút.
- 3Medzitým sušené slivky prepláchnite a na 10 minút namočte do teplej vody. Potom ich pridajte do kapustnice.
- 4Na masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Môžete pridať lyžicu múky a pripraviť svetlú zápražku.
- 5Zápražku vmiešajte do kapustnice a dobre prevarte, aby zhustla a zjednotila chuť.
- 6Pridajte nakrájané údené mäso, znížte plameň a vlejte smotanu. Už len krátko prehrejte, nevariť prudko.
- 7Podľa chuti dosoľte a nechajte 10 minút odležať, aby sa chute prepojili.
- 8Podávajte s čerstvým chlebom alebo vianočnou vianočkou podľa rodinnej tradície.
Ingrediencie
- 600–700 g kyslej kapusty
- 150 g sušených sliviek
- 300 g údeného mäsa (rebrá, koleno alebo bôčik)
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 6 guľôčok čierneho korenia
- 4 guľky nového korenia
- 1,5 l vody
- 200 ml sladkej smotany na varenie
- 2 PL masla alebo masti
- 1–2 PL hladkej múky (na zátrepku, voliteľné)
- soľ podľa chuti