Sladké jedlá
Bobaľky s kyslou kapustou
Tradičné vianočné bobaľky s jemne kyslastou kapustou a zlatistou cibuľkou. Sviatočné slané jedlo, ktoré patrí k najvoňavejším štedrovečerným špecialitám na východnom Slovensku.
Rýchly prehľad
Príprava35 min
Pečenie/varenie25 min
Porcie6
Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Postup
- 1Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravte kvások a nechajte ho napeniť.
- 2Do misy dajte múku, soľ, vajce, roztopené maslo a kvások. Vypracujte mäkké, elastické cesto.
- 3Cesto nechajte kysnúť 40–60 minút, kým zdvojnásobí objem.
- 4Z vykysnutého cesta vytvorte malé guličky – bobaľky – a pečte ich pri 180 °C 12–15 minút, kým jemne nezhnednú.
- 5Cibuľu nakrájajte nadrobno a opražte na oleji alebo masti do zlatista.
- 6Pridajte kyslú kapustu, podlejte trochou vody a duste 15 minút domäkka. Osoľte a okoreňte.
- 7Upečené bobaľky dajte do misy, premiešajte s horúcou kapustou a nechajte pár minút postáť, aby zmäkli a nasiakli chute.
- 8Podávajte teplé ako súčasť vianočného menu.
Ingrediencie
- 400 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 20 g droždia
- 2 PL cukru
- 1 vajce
- 50 g masla (do cesta)
- 1/2 ČL soli
- 400 g kyslej kapusty
- 1 stredná cibuľa
- 2 PL oleja alebo masti
- soľ a čierne korenie podľa chuti