Sladké jedlá

Bobaľky s makom

Mäkučké vianočné bobaľky poliate maslom a bohato zasypané sladkým mletým makom. Tradičný sviatočný dezert, ktorý na Slovensku nesmie chýbať počas Vianoc.

Rýchly prehľad

Príprava30 min
Pečenie/varenie20 min
Porcie6

Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Bobaľky s makom

Postup

  1. 1Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravte kvások. Nechajte 10 minút odstáť, kým napení.
  2. 2Do misy dajte múku, soľ, vajce, rozpustené maslo a kvások. Vypracujte hladké cesto.
  3. 3Cesto zakryte a nechajte kysnúť 40–60 minút, kým zdvojnásobí objem.
  4. 4Z vykysnutého cesta tvarujte malé guličky (bobaľky) veľkosti vlašského orecha.
  5. 5Klaďte ich na plech a pečte pri 180 °C približne 12–15 minút do jemne zlatista.
  6. 6Upečené bobaľky prelejte horúcim rozpusteným maslom.
  7. 7Mletý mak zmiešajte s práškovým cukrom. Horúce bobaľky bohato posypte makovou zmesou.
  8. 8Podávajte ihneď alebo nechajte trochu nasiaknuť – chutia výborne v oboch verziách.

Ingrediencie

  • 400 g polohrubej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 20 g droždia
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • 60 g masla (do cesta)
  • 1/2 ČL soli
  • 200 g mletého maku
  • 100 g práškového cukru
  • 60 g roztopeného masla na preliatie
  • voliteľné: trochu medu alebo vanilkového cukru