Sladké jedlá
Bobaľky s makom
Mäkučké vianočné bobaľky poliate maslom a bohato zasypané sladkým mletým makom. Tradičný sviatočný dezert, ktorý na Slovensku nesmie chýbať počas Vianoc.
Rýchly prehľad
Príprava30 min
Pečenie/varenie20 min
Porcie6
Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Postup
- 1Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravte kvások. Nechajte 10 minút odstáť, kým napení.
- 2Do misy dajte múku, soľ, vajce, rozpustené maslo a kvások. Vypracujte hladké cesto.
- 3Cesto zakryte a nechajte kysnúť 40–60 minút, kým zdvojnásobí objem.
- 4Z vykysnutého cesta tvarujte malé guličky (bobaľky) veľkosti vlašského orecha.
- 5Klaďte ich na plech a pečte pri 180 °C približne 12–15 minút do jemne zlatista.
- 6Upečené bobaľky prelejte horúcim rozpusteným maslom.
- 7Mletý mak zmiešajte s práškovým cukrom. Horúce bobaľky bohato posypte makovou zmesou.
- 8Podávajte ihneď alebo nechajte trochu nasiaknuť – chutia výborne v oboch verziách.
Ingrediencie
- 400 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 20 g droždia
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 vajce
- 60 g masla (do cesta)
- 1/2 ČL soli
- 200 g mletého maku
- 100 g práškového cukru
- 60 g roztopeného masla na preliatie
- voliteľné: trochu medu alebo vanilkového cukru