Sladké jedlá

Tradičné mäkučké medové rezy

Mäkučké medové rezy, ktoré krásne prevoňajú celú kuchyňu a počas Vianoc nesmú chýbať na žiadnom stole. Tradičný recept s jemným karamelovým krémom a medovými plátmi, ktoré po odležaní zmäknú a doslova sa rozplývajú na jazyku.

Rýchly prehľad

Príprava35 min
Pečenie/varenie12 min
Porcie12

Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Tradičné mäkučké medové rezy

Postup

  1. 1Najskôr si pripravte medové cesto. Do misky dajte múku, cukor, sódu bikarbónu a štipku soli. V hrnci rozpustite maslo s medom, pridajte mlieko a prehrejte (nie variť).
  2. 2Tekutú zmes vlejte do suchých ingrediencií, pridajte vajcia a vypracujte mäkké, poddajné cesto.
  3. 3Cesto rozdeľte na 3 časti. Každý kus rozvaľkajte na tenký plát veľkosti plechu a pečte pri 180 °C približne 10–12 minút, kým jemne nezružovie.
  4. 4Kým pláty chladnú, pripravte krém. Múku a zlatý klas rozmiešajte v malom množstve studeného mlieka a potom vlejte do zvyšného mlieka. Uvarte hustý puding a nechajte vychladnúť.
  5. 5V miske vyšľahajte maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do jemnej peny. Po lyžiciach pridávajte vychladnutý puding, kým nevznikne hladký krém.
  6. 6Na prvý medový plát natrite polovicu krému, prikryte druhým plátom, natrite zvyšok krému a zakryte posledným plátom.
  7. 7Na polevu rozpustite čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli a rovnomerne ňou potrite vrchný plát.
  8. 8Rezy nechajte odležať minimálne 12 hodín, ideálne cez noc – medové pláty zmäknú a chute sa krásne prepoja.
  9. 9Krájajte ostrým nožom na menšie rezy a podávajte ako tradičný vianočný koláč.

Ingrediencie

  • 400 g hladkej múky
  • 120 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 PL medu
  • 60 g masla
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 2 PL mlieka
  • štipka soli
  • — Krém —
  • 500 ml mlieka
  • 2 PL hladkej múky
  • 2 PL zlatého klasu
  • 200 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • — Poleva —
  • 150 g horkej čokolády
  • 2 PL masla