Sladké jedlá
Tradičné mäkučké medové rezy
Mäkučké medové rezy, ktoré krásne prevoňajú celú kuchyňu a počas Vianoc nesmú chýbať na žiadnom stole. Tradičný recept s jemným karamelovým krémom a medovými plátmi, ktoré po odležaní zmäknú a doslova sa rozplývajú na jazyku.
Rýchly prehľad
Príprava35 min
Pečenie/varenie12 min
Porcie12
Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Postup
- 1Najskôr si pripravte medové cesto. Do misky dajte múku, cukor, sódu bikarbónu a štipku soli. V hrnci rozpustite maslo s medom, pridajte mlieko a prehrejte (nie variť).
- 2Tekutú zmes vlejte do suchých ingrediencií, pridajte vajcia a vypracujte mäkké, poddajné cesto.
- 3Cesto rozdeľte na 3 časti. Každý kus rozvaľkajte na tenký plát veľkosti plechu a pečte pri 180 °C približne 10–12 minút, kým jemne nezružovie.
- 4Kým pláty chladnú, pripravte krém. Múku a zlatý klas rozmiešajte v malom množstve studeného mlieka a potom vlejte do zvyšného mlieka. Uvarte hustý puding a nechajte vychladnúť.
- 5V miske vyšľahajte maslo s práškovým a vanilkovým cukrom do jemnej peny. Po lyžiciach pridávajte vychladnutý puding, kým nevznikne hladký krém.
- 6Na prvý medový plát natrite polovicu krému, prikryte druhým plátom, natrite zvyšok krému a zakryte posledným plátom.
- 7Na polevu rozpustite čokoládu s maslom vo vodnom kúpeli a rovnomerne ňou potrite vrchný plát.
- 8Rezy nechajte odležať minimálne 12 hodín, ideálne cez noc – medové pláty zmäknú a chute sa krásne prepoja.
- 9Krájajte ostrým nožom na menšie rezy a podávajte ako tradičný vianočný koláč.
Ingrediencie
- 400 g hladkej múky
- 120 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 2 PL medu
- 60 g masla
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 2 PL mlieka
- štipka soli
- — Krém —
- 500 ml mlieka
- 2 PL hladkej múky
- 2 PL zlatého klasu
- 200 g masla
- 150 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- — Poleva —
- 150 g horkej čokolády
- 2 PL masla