Hlavné jedlá

Lokše plnené makom, orechmi alebo pečienkou

Jemné zemiakové lokše, ktoré krásne rozvoniavajú maslom a domácou plnkou. Či už ich plníte sladkým makom, voňavými orechmi alebo tradičnou kačacou pečienkou, lokše vždy patria k obľúbeným vianočným dobrotám na Slovensku.

Rýchly prehľad

Príprava40 min
Pečenie/varenie20 min
Porcie8

Tip: ak robíte dvojnásobnú dávku, vynásobte ingrediencie a kontrolujte čas pečenia po 2/3 odporúčanej doby.

Lokše plnené makom, orechmi alebo pečienkou

Postup

  1. 1Zemiaky ošúpte a nastrúhajte najemno. Pridajte soľ a postupne prisýpajte múku. Vypracujte mäkké, nelepivé cesto.
  2. 2Cesto rozdeľte na rovnaké kúsky a každý vyvaľkajte na tenkú okrúhlu lokšu. Snažte sa pracovať rýchlo, aby cesto nevlhlo.
  3. 3Lokše pečte nasucho na rozohriatej panvici alebo platni. Každú stranu približne 1 minútu, kým sa neobjavia svetlohnedé škvrnky.
  4. 4Hotové lokše potrite zľahka masťou alebo maslom, aby zostali mäkké a jemné.
  5. 5— Maková plnka —
  6. 6V hrnčeku rozpustite maslo, zmiešajte ho s makom a cukrom. Natrite na horúcu lokšu a zrolujte.
  7. 7— Orechová plnka —
  8. 8Maslo rozpustite a premiešajte s mletými orechmi a cukrom. Natrite na lokšu rovnako ako mak.
  9. 9— Pečienková plnka —
  10. 10Na masti orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte nakrájanú pečienku a sprudka opečte. Osoľte, okoreňte a nasekajte najemno alebo krátko rozmixujte.
  11. 11Pečienkovou zmesou naplňte horúce lokše a zrolujte.
  12. 12Lokše podávajte hneď teplé – sladké ako sviatočný dezert, slané ako tradičné vianočné jedlo či príloha ku kačaciemu mäsu.

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov (ideálne deň vopred uvarených v šupke)
  • 250–300 g hladkej múky (podľa potreby)
  • 1 ČL soli
  • olej alebo masť na potretie lokší
  • — Maková plnka —
  • 200 g mletého maku
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • — Orechová plnka —
  • 200 g mletých vlašských orechov
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g masla
  • — Pečienková plnka —
  • 300 g kačacej alebo husacej pečienky
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 PL masti
  • soľ a čierne korenie podľa chuti